Lediga lokaler i Stockholm, Göteborg och Malmö

Allt du behöver veta om fastigheter

Lediga lokaler i Stockholm, Göteborg och Malmö

I de stora städerna myllrar det utav möjligheter och det märks att fler och fler engagerar sig i näringslivet. Fler småföretag vill etablera sig samtidigt som större företag vill expandera. Att hitta lokaler i ”centrum” för ditt företag är en otroligt påverkande framgångsfaktor. Att ens företag är situerat i centrum av de större städerna bidrar automatiskt till större förtroende hos kunder, partners etc. Vad ska man då tänka på när man ska hitta en ledig lokal Stockholm och Göteborg och Malmö?

Många aspekter ska man ha i åtanke då man vill hitta den perfekta lokalen för sin verksamhet. Till och börja med är det bra att:

Identifiera behov

Vad är ni ute efter? Vill ni befinna er i centrum, är lokalen belägen på ett representativt ställe, är priset rätt och hur ser uppsägningstiden ut? Olika företag är ute efter olika attribut och därför är det viktigt att ha en plan innan du börjar leta. Detta förenklar en hel del då du kan jämföra fastigheter och lokaler med varandra och på så sätt sålla bort de ointressanta.

Egen lokal eller dela?

Ett billigare alternativ är oftast att hyra kontorslokaler hos kontorshotell eller att hyra in sig hos ett annat företag. Ibland kan det vara ett mycket bättre alternativ. Viktigt är att lägga märke i detaljerna. Ingår skrivare, kaffe, internet, fastighetsskatt och städning i hyran kan det absolut vara mer värt än att hyra en egen lokal.

Varierande uppsägningstid

Uppsägningstiden varierar beroende på vad ni vill ha för lokal och hur företaget ser ut. Vill du som egenföretagare ha en arbetslokal brukar uppsägningstiden vara mellan 1-3 månader. Är fallet så att du har ett större företag och behöver en större lokal är uppsägningstiden mellan 3-6 månader. Om ni däremot bestämt er att hyra en hel lokal för er själva kan uppsägningstiden sträcka sig upp mot 3 år.

Hyrestrappor är ett vanligt koncept som innebär att hyresgästen betalar lite hyra i början och med tiden ökar hyran mer och mer. Det kan alltså vara bra att se över aktuella behov då fördelarna kan vara många med att endast hyra en kontorsplats eller enskilt kontorsrum. Dels eftersom företagets behov ofta ändras. T ex om ni är i tillväxt, kan ni vid sådana coworking-alternativ endast betala för de kvadratmeter ni aktivt använder. Ofta kan man även boka extra yta om eller när den behövs.

Ytterligare punkter som är viktiga att gå igenom är jämförelse mellan priser på olika lokaler och boka in många visningar. Ta även reda på läget, logistiken och kommunikationen; både inuti och utanför byggnaden. Beroende på vad du driver för verksamhet krävs det olika mycket av varje attribut.

Lediga lokaler

I Stockholm finns i nuläget ca 1300 lediga lokaler.

I Göteborg finns drygt 300 lediga lokaler.

I Malmö finns ca 150 lediga lokaler.

Är du i behov av en lokal, lagerhus eller dylikt kan du applicera de tips vi har listat ovan för att förenkla processen. OBS! En av de viktigaste punkterna som vi inte nämnde är att involvera kollegorna så tidigt som möjligt i diskussionen vad gäller lokalbyte.

Lämna ett svar